Tuesday, May 16, 2017

speciálně pro maminky. speciál vzpomínek

Měsíc v praze ve znamení šumu setkávání uběhl, mamky odjely a my pomalu najíždíme zpátky na náš kostarický režim - dvojčecí život daleko od všech a od všeho. Občas jsme z toho trochu mimo a nevíme která bije a tak nám oboum uteklo včerejší datum s jasným podtextem. /už předvčerejší, než se v tomhle bouřkami přerušovaném internetu nahrajou fotku, chvíli to trvá/ Den Matek! ostuda ostudná, neposlali jsme mámám na facebooku srdíčkový samolepky, ani žádný pěkný přání. Tak vám tedy tady, maminky veřejně děkujeme, že jste nás přinesli na tenhle svět, kterej je tak přenádherně nádhernej a nekonečně boží. Máme Vás rádi, na výletě byla s váma zábava. Chybíte nám a vzpomínáme na různé detaily z našeho dobrodružství. A aby se ty malinké příběhy neztratily v závějích dojmů, přinášíme vám speciál vzpomínek. 



Den kdy se všechno ztrácelo.
První šnorchlovací zážitek mý má. Když vyrazila sledovat hlubiny, spadla jí náušnice, a našla se! Když se vrátila a plna údivu nám u břehu vyprávěla svý zážitky, neštastně upustila šnorchlovací brýl do vody a ten se potopil, padal naň písek a my jsme vířily písek dál a dál ve snaze ho najít. Až je Tom, hrdina dne našel napůl neviditelné a všichni jsme se radovali. A bylo to ten samý den, a nebo jindy, když jsme v tom divným budhistickým chrámu plným rozbitých sošek ztratila brýle a Tom je zase našel?

zvířátka
  • tlupa z prvního večera, co nás vítala na svý pláži a co pak porůznu spala zahrabaná v písku.
  • sněhobílej pejsek s bolavou tlapičkou
  • velikánskej gekon s proužkatým ocáskem a zakrnělýma bodlinkama
  • cikády a jejich řvavý koncert
  • krabíci
  • slizoňi
  • medůze podobné zvíře a nebo list?
  • rybky rybky rybičky
  • žlutozobý ptáček
  • motýli jako dlaň
  • komáři, ou jé
  • švába snad radši nepřipomínat (pardon)






.... a fauna taky nebyla k zahození. Žlutými vodopády kvetoucí strom. Červeně kvetoucí strom. Mandloňě, kešu jablka s nepochopitelným systémem, ananasík, kokosy - a ten jeden letící co jsem neviděla. kvítka princezničky i jako sponečky, kvítka u chrámu a všechny ty podmořské květiny vlající v přílivu.



poslední večer, úplňkovej příliv a legendární zdolávání ústí řeky
Ach ano, není nad to úvíznout v mokrém písku po kolena a připadat si jako v bažině, ze které není návratu. Ztratit brýle při dopadu a nebo si řádně zmáčet nohavice.

Jsme v poho! a tak lampiony svítí
Hláška kterou jsme zahájili výpravu. A kterou jsme udržovali při životě každý večer u rozsvědcení lampiček.

slavné objednávání
Ledová káva, aneb odteď víme že kafe neznamená vždycky kafe. Sticky mango rice, aneb prstem do jídelníčku, omylem však na banány v kokosovým mlíce - den den zrovna zapovězeným. Na trhu s nerudnou nervozní thajkou, aneb fried rice nebo five rice? Hladové oči poslední večeře s dvojitou dávkou jako čert pálivýho papaja salátu. Roztomilý úsměv roztomilýho číšnika u "double rice for me, please". A nebo ve stánku u letiště, kde ani angličtina nebyla výhodou a kde jsem jediná dostala krevety. Gurmánské zážitky s afrothajcem zásadně na prvním místě. Matcha tyčinky, pálivý mango bombonky, citrony s čili, mango lasí, řasový čipsy, ovocný shaky, srandovní ochlupené liči. Láska na první pohled - kokos! a pak spousta zohnutých lžiček u disciplíny vydloubávání kokosovýho masa. Cashew nut, jak jinak. Plněný ananas. Zástava srdce u první ryby co přinesli. Moucha v nudlový polívce. Shánění kávy, aneb téměř nemožno, nesmíříš-li se s nescafé a nebo tři v jednom. A tak pořád dál. Každodenní dobrodržuné výpravy do světa chutí. 









Naše chajda, dřevěná chajdaloupka. 
Privátní přístup k pláži. Z terasy výhled na moře. Veliký brouci (ještěžemámenáhradnímoskitiéru), bambusová sprcha s výhledem na oceán hvězd. Králova dcera co nám kvetla pod okny a zvláštní sladidlo u vstupu na trávník. 
Vedle nás hned sídlo masérek - byli jsme hlavní zákazníci a s dvackovým dýškem největší granti. A tak nám dali kokosový mazání a slevu na léčivý masti a starali se o nás tak, že je mi z toho ještě dneska blaze. Vařit si šlo jenom kafe a nebo ovocný pitíčka a tak nebylo zbytí a o jídlo se nám starali od oběda po večeři thajský kuchaři. Zpívali jsme, tančili. Comanchero! a bylo nám hej







kaleidoskop výletů
Od procházek po pláži, za gigantickou houpačkou, za nákupama. Do vesnice, do chrámu, na vedlejší pláž. Vždycky nás něco trklo do očí. Třeba jak naše oblečení viselo u cizích lidí na věšáku. Nebo jak se sušily rybí tvorové na slunci. Ve foťáku to nechci, ale na talíři klidně vtípek. tu kabel, tu kabel, tu kabel. Pán s býčkem na výletě a víly u okrasného rybnička.








moře.
krásně teplý. krásně modrý. písek jemnej jako hladká mouka a bílej stejně tak. navíc na dosah ruky., ještě se zalepenýma očima jsme se tam chodili máčet a na usínání nám šumelo do snů. trávili jsme v něm a na jeho břehu dlouhý hodiny.














cestování a různé přesuny
cesta tam a zase zpátky, to je příběh emocí na celou jednu knihu, že mamí? halucinační vidiny, ale nakonec ty ženy snad vážně byly dvě. Cesta trajektem. Cesta lodí vstříc bouři, která se nekonala. Netradiční taxi. Vítr ve vlasech, štěstí na duši přináší.










tak se těšíme na příště maminečky

No comments:

Post a Comment